Bugarska


BG-ViaMichelin

Bugarska je zemlja koja se nalaz na važnom i veoma prometnom pravcu koji povezuje srednju Evropu sa Malom Azijom i Bliskim istokom. Osim drumskog saobraćaja prometno značenje ima i granična reka Dunav kojom se izvoze poljoprivredne sirovine.

Okosnicu čini reka Marica sa svojom dolinom. Trakijska dolina, zahvaljujući klimatskim uticajima sa Egejskog mora, pogodna je za uspevanje različitih poljoprivrednih kultura: duvan, pamuk, pirinač, vinova loza, paradajz, žitarice,…).

U brojnim zaštićenim kotlinama Stare planine poznata je proizvodnja ruža i ružinog ulja koje se koristi u kozmetičkoj industriji.

U Rodopskim planinama nalaze se bogata nalazišta uglja i obojenih metala, pa se tu stanovništvo osim stočarstvom i šumarstvom bavi i rudarstvom.

Veči gradovi Bugarske su Plovdiv, Ruse, Varna, Burgas i Sofija. U ovim gradovima smeštena su industrijska postrojenja, pa su iz tog razloga gusto naseljeni stanovništvom.

Turizam je naročito razvijen na obalama Crnog mora i u glavnom gradu Sofija koja ima oko 1,2 miliona stanovnika. U prilogu možete videti slike Sofije.

[nggallery id=2]

Vaši komentari

You may also like...