Da li znate gde je najveća Grčka zastava?


Najveća zastava Grčke
Geografska širina:  37.6547109°
Geografska dužina:  20.8098412°

Ako ste, pored odmora, željni i da vidite i razne zanimljivosti iz rubrike „verovali ili ne“ – onda je Grčka prava zemlja za Vas. Grci su majstori da ni iz čega naprave atrakciju koja će kao magnet privlačiti veliki broj turista. Jedan od mnogobrojnih primera su velike državne zastave, a domaćini će Vas ubeđivati da je baš njihova zastava najveća na svetu. Ako na Internetu pokušate da pronađete gde se nalazi baš ta najveća iz Ginisove knjige rekorda dobićete najmanje tri rezultata:

Prema jednom od izvora u Solunu 2012. g. razvijena je najveća zastava. Povod za ovakav neobični poduhvat jeste obeležavanje 100 godina od oslobađanja Soluna. Zastavu te veličine iznad mora je podigao kran. Drugi izvor navodi da je 2013. g. u kristalno čistoj vodi Aja Paraskevija na Samosu bila najveća zastava Grčke koja je raširena pod vodom ikada. Postoje i lepi snimci koji dokumentuju ovu neobičnu priču. Ipak, čini nam se da je najzanimljivije mesto gde se zastava može videti i sada, pa smo jedva čekali naše letovanje na Zakintosu kako bi tu atrakciju videli „uživo“.

Na samom prilazu rtu Keri (koji je zbog strmih litica i pomalo „scery“) ugledali smo jarbol i zastavu. U prvi mah doživeli smo razočaranje – iz daleka se činilo da je to sasvim običan jarbol sa malo većom zastavom. Tek kada smo se približili, shvatamo da se jarbol izdiže daleko iznad obližnjih krošnji, a da je za pomeranje zastave potreban jači vetar.

Na postamentu čitamo da je ideju dao arhitekta Stamatis Liveris 2004. g. uoči Olimpijskih igara u Atini. Odluka o gradnji je doneta tek 2006. g. kada je u Kini naručena izrada jarboja visine 50 m od galvanizovanog čelika debljine 12 mm sa prečnikom 1 m na dnu i 25 cm na vrhu. Ova grdosija od 6,5 t dopremljena je brodom iz kine i montirana na predhodno pripremljen temelj dimenzija 5x5x4,5 m napravljen od specijalnog betona sa četiri vrste agregata. Montaža je trajala tri meseca. I konačno, 20. maja 2007. g., prilikom kvalifikacija za Ginisov rekord, na jarbol je prvi put zvanično, uz pomoć ugrađenih elektro motora, podignuta zastava napravljena od najfinijih sintetičkih materijala sa težinom od 80 kg, a čija je površina impozantnih 670 m(18,1×36,90 m).

Naša preporuka je da dođete i posetite ovo mesto jer se u okolini nalazi i svetionik sa prelepim pogledom na Jonsko more, a zalasci sunca su prelepi!

Vaši komentari

You may also like...

Оставите одговор

Prijava sa:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *