Festival izgubljenih vrednosti


Viteško selo
Geografska širina:  44.1004099°
Geografska dužina:  21.4649937°

Na levoj obali reke Resave, ispod zidina Manasije, već četiri godine krajem avgusta okupljaju se vitezovi Evrope i tu podižu svoje šatore praveći pravo viteško selo . Ove godine imaju još jedan povod: obeležavaju 600 godina postojanja manastira čiji je ktitor prvi među vitezovima reda zmaja: Stefan Lazarević sin Kneza Lazara.

Na okolinm brežuljcima mogu se videti proizvodi zaboravljenih starih zanata i radionice za najmlađe gde im se kroz razne igre dočarava jedno daleko vreme i način života. Posetioci se mogu oprobati i u sportskim igrama: bacanje sekire i koplja u metu, odapinjanje strele iz velikih lukova, vožnje kajakom, … Neobičnom ambijentu doprinose i zvuci muzike čineći neverovatan spoj moderne srednjovekovne muzike. Ispred  nekoliko šatora se može videti i pripremanje hrane na tradicionalan način – onako kako se to priprema u zemlji odakle ta viteška grupa dolazi.

U popodnevnim časovima vitezi oblače teške oklope i pokazuju svoju veštinu kroz borbe, a samo pobeda ih kvalifikuje za večernje turnire. Ali ima nešto što im je važnije od pobede, a to je poštovanje viteškog kodeksa i očuvanje svoje i časti protivnika. I baš zbog toga, dok gledate borbe i čujete zveket mačeva, nećete osetiti nasilje već ćete biti opčinjeni istorijom. Shvatićete da je baš ovo mesto, a ne neko drugo, idealni ambijent u kome možete biti inspirisani prirodom, tradicijom, čašću i nadom i pronaći sve one izgubljene vrednosti nestale u svakodnevnici modernog života.

Vaši komentari

You may also like...