Jesen u Parku prirode Palić


PARK PRIRODE PALIĆ
Geografska širina:  46.1006353°
Geografska dužina:  19.6592462°

Na oko 190 km od Beograda nalazi se Palić, jezero i naselje sa istim imenom.

Jedni veruju da je jezero ostatak bivšeg Panonskog mora, a drugi, emotivniji, veruju da je jezero nastalo od suza pastira Pavla koji je tu napasao svoje stado ovaca. Oni racionalniji kažu da je jezero nastalo u pradavna vremena kao izdansko. Ipak. najveći dotok vode dobija od padavina koje se slivaju sa okolnog terena i ispiraju natrijum hlorid. Zbog toga je jezero i slano.

Bilo kako bilo, današnje jezero je potpuno novo. Zbog ekoloških problema, primećenih još krajem XIX veka, postepeno je jezero gubilo kiseonik, a jezersko bilje nekontrolisano bujalo. Začarani krug propadanja doveo je do izumiranja gotovo čitavog živog sveta u jezeru. Zbog toga je jezero 1971. godine potpuno isušeno i očišćeno od mulja. Nakon ugradnje filtera za prečišćavanje otpadnih voda jezero je 1976. godine ponovo napunjeno i pod neprestanom kontrolom je kvalitet vode. Od tada počinje nova istorija jezera.

Danas je Palić veoma posećena oaza u kojoj turisti mogu uživati u tišini, šetnji i kupanju u termalnim izvorima. U neposrednoj blizini mogu pronaći i mnogo zanimljivog sadržaja. Izdvajamo „Jelen salaš“ gde možete uživati u domaćoj kuhinji, a poseban doživljaj daju male kućice kao iz bajke u kojima može i da se prenoći. U blizini je i prekrasna Subotica o kojoj će biti više reči u nekim budućim člancima.

Vaši komentari

You may also like...

Оставите одговор

Prijava sa:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *