Kara Kas je u Srbiji?


Crna Trava
Geografska širina:  42.790768°
Geografska dužina:  22.276992°


Džidovi, Iliri, Rimljani svi su se divili krajoliku male varošice čiji oblik sa okolnih brda podseća na orlovsko gnezdo. Prema legendi, ovo područje zvalo se Vilina trava sve do 1389. godine kada je srpska vojska sastavljena od srpskih strelaca i konjanika na putu ka bojnom polju na svetom Kosovu odlučila da se ovde odmori. Opijeni mirisima trave i cveća nisu se na vreme probudili za bitku. Zbog toga su prokleli travu na kojoj su ležali nazvavši je crnom. Nakon toga Turci dadoše naziv Kara Kas, ali što zbog „berat fermana“ turskog Cara, što zbog drugih razloga na ovom području se nisu duže zadržavali osim da popuše duvan ili potkuju konja za dalji put.

Црна Трава је епско-лирски крај. Епски, јер уме да цени херојске врлине, да се бори и не предаје. Лирски, јер уме да се радује, да живи, да воли, да се одушевљава и поноси свим оним што je краси

Izgleda da „kletva“ traje i do današnjih dana, jer ni jedinstveni spomenik Zahvalnosti ženi nije bio dovoljan da se na ovom području očuva život. Danas u okolnim mahalama živi mali broj, uglavnom starih ljudi, a migracija stanovništva je nezaustavljiva ka većim  gradskim sredinama. Ipak, u vreme velikih praznika, kuće u brdima ožive jer se u njih, bar na kratko, vraćaju svi oni željni mira i opuštanja. U dugim planinarskim šetnjama ostaju u sećanjima trajno zabeleženi kadrovi najlepših predela i sećanja koja omogućavaju preživljavanja u gradu.

Vaši komentari

You may also like...