Legende Kosmaja


Dok se vozimo obnovljenim putem ka vrhu Kosmaja, prisećamo se legendi koje su vezane za ovu planinu nadomak glavnog grada.

Smatra se da je ime Kosmaj nastalo od keltske reči „cos“, što znači šuma i predindoevropske reči „maj“ u značenju planina. U ovo nije teško poverovati, jer dovoljno je „baciti“ pogled na bilo koju stranu i videti guste šumovite pejsaže. Da se radi o planini jasno je i našem autu, pa na pojedinim mestima „traži drugu brzinu“.

Poznata je i legenda da se u podnožju Kosmaja rodio i Kosančić Ivan, poznati srpski junak, koji se istakao u čuvenom Boju na Kosovu iz 1389. godine. Na to su žitelji Kosmaja veoma ponosni, pa će vam prvom prilikom skrenuti pažnju čiji su oni potomci. Zato nije ni čudo da se baš ovde na istočnim padinama Kosmaja, u selu Koraćica, rodio glumac Bata Živojinović koji je sam po sebi legenda.

Kosmaj nisu zaobilazili ni srpski vladari. Tako je jednom prilikom, u vreme turskog ropstva, ovim krajem prolazio i Miloš Obrenović. Video je mnoga sela koja su do temelja spaljena, a stanovnici proterani. Miloš reče: „Ovde nema ni kuće“, a narod prozva to mesto Nemenikuće – malo selo burne istorije.

Ipak, nama najbajkovitija priča je ona o kralju koji je u pradavna vremena živeo na ovoj planini. Gospodario je dobrom i zlom. Pred svoju smrt reši da svojim podanicima ostavi samo dobro, a zlo stavi u jednu školjku i baci na dno reke. Dugo nakon njegove smrti stanovnici su živeli dobro i bili veseli. Ali, kako to obično biva, jednoga dana lovci iz drugog sela koje nije bilo tako srećno, u potrazi za hranom dođoše do potoka i pronađoše onu školjku. Čim su je otvorili zlo zavlada svuda. Od tolike patnje i kuknjave probudio se i mrtav kralj. Njegovo buđenje je bilo uz velike praske i zemljotrese, da se zlo uplašilo. Kralj je ponovo pobedio zlo i odneo ga nazad sa sobom da se više nikada ne vrati, a stanovnici ostaše da žive u dobru do danas. Zbog velikih potresa prilikom buđenja kralja ovo mesto prozvaše Tresije.

Bilo kako bilo, verovali ili ne, legenda ima puno, a vi dođite i možda otkrijete još neke zanimljivosti iz ovog kraja. Ono što smo mi posetili možete videti ovde.

Vaši komentari

You may also like...