Mistična Kefalonija


Crkva Gospe Fidousa
Geografska širina:  38.0819044°
Geografska dužina:  20.7344862°

Čini mi se da je za svako mesto u Grčkoj vezana legenda koja obiluje misticizmom. I nismo dugo čekali da saznamo za prvu misteriju na Kefaloniji. Već nakon iskrcavanja sa trajekta u gradu Poros, naši domaćini su nas uputili na put ka glavnom gradu Argostoliju i naglasili da obavezno u mestu Markopoulo pronađemo Crkvu Gospe Fidouse, jer ćemo tu čuti istinitu priču o nesvakidašnjioj i jedinstvenoj pojavi koja je vezana samo za ovaj lokalitet. Lako smo pronašli lokalitet, ali nam je odmah zapao za oko znak koji je upućivao na ovo mesto: oko krsta uvijala se zmija. Opis je, naravno, samo na grčkom tako da smo ušli u crkvu sa željom da saznamo više. Tu smo saznali za pojavu koja se dešava u isto vreme vekovima unazad.

Davne 1705. godine selo je napao gusar Barbarosa. Monahinje manastira molile su Bogorodicu da ih pretvori u zmije, kako ne bi bile obeščašćene i odvedene u harem. Molitve su uslišene, a Barbarosa je mogao da zatekne samo zmije. Od tada nekoliko dana pred praznik Uspenja Presvete Bogorodice (u narodu poznatom kao Velika Gospoina) pojavljuju se „Bogorodičine zmije“ kod zvonika i u samoj crkvi. Iz razloga bezbednosti po same zmije čuvaju se u staklenim kutijama. Agiofide, što u bukvalnom prevodu znači “svete zmije”, su otrovnice, ali zbog položaja svojih očnjaka su bezopasne za ljude. Zato ih posle molitve sveštenik vadi iz kutija i pokazuje vernicima koji mogu da ih dodirnu i na taj način prime blagoslov. Smatra se da što više zmija ima to će godina biti sretnija. Interesantno je da se i po prelasku na novi kalendar zmije pojavljuju samo na praznik. Samo dve godine se nisu pojavile: 1940. i 1953.g. i oba puta se desila katastrofa (drugi svetski rat i katastrofalan zemljotres). Nakon praznika, zmije misterijozno nestaju da bi se ponovo pojavile tek sledeće godine.

Naš odmor, nažalost, nije trajao toliko dugo da vidimo da li se zmije zaista pojavljuju, ali verujemo da jesu jer smo čitave godine bili srećni i puni utisaka koje smo poneli sa ovog predivnog ostrva.

Vaši komentari

You may also like...

Оставите одговор

Prijava sa:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *