PLANINSKA LEPOTICA – TARA


 

ZAOVINSKO JEZERO
Geografska širina:  43.8852794°
Geografska dužina:  19.3891501,13°

Na internetu možete pronaći informaciju kako Tara svoje ime duguje sarom ilirskom plemenu Autarijati. To su oni isti koji su dali i crnogorskoj reci isto ime.

Nama se više sviđa verzija po kojoj je planina dobila svoje ime po moćnom i dobrom slovenskom Bogu Taru, koji je svoj božanski život proveo baš ovde. Stoga i ne čudi činjenica da Tara s pravom nosi epitet jedne od najlepših planina.

Tokom vožnje možete naići na veći broj tabli sa obaveštenjem da na ovom prostoru živi specifična biljna ili životinjska vrsta. Neko je izbrojao da na području planine ima oko tri miliona stabala, a mi smo se uputili da vidimo onu čuvenu omoriku za kojom je tragao i Josif Pančić.

Potraga za ovom najstarijom endemskom stanovnicom iz ledenog doba dovela nas je i do Zaovinskog jezera. Nismo uspeli da sa sigurnošču utvrdimo kako je ime nastalo, ali ono u šta smo smo sasvim sigurni je da čitavo ovo područje oduzima dah. Kristalno čista voda „zmajolikog“ jezera potiče od dve rečice: Belog Rzava (koji je pregrađen branom) i Konjske reke. Ono najzanimljivije je da je ovo jezero spojeno vertikalnim cevovodom sa hidroelektranom “ Bajina Bašta“ preko koga se vrši prepumpavanje Drine u slučaju visokog vodostaja ili punjenje jezera Peručac. Takođe, jezero je, po principu spojenih sudova, u vezi sa četiri manja okolna jezera. Zbog svega toga nivo vode varira, a procena je da je najdublji deo pri punom vodostaju čitavih 110 m.

Nakon obilaska celog jezera dobrim asfaltnim putem rešili smo da svoje utiske sumiramo u bašti hotela „Omorika“.

 

Vaši komentari

You may also like...