Prohor Pčinjski


 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Branislav Prokic (@pro.bran) дана

Kada odmor krene ne žurite da najkraćim putem stignete na krajnje odredište. Nekada je, po onoj narodnoj, naokolo bliže pogotovo u vreme letnjih gužvi na velikim graničnim prelazima.

Kod sela Davidovac, oko devet kilometra južno od Vranja, odvaja se vijugavi put koji Vas vodi kroz živopisne predele do gornjeg toka reke Pčinje u podnožju planine Kozjak.

Tokom puta ne možete da odolite iskušenju da stanete na nekom od odmorišta i „bacite“ pogled sa prelepih vidikovca na dolinu.  Sa jednog od njih ugledaćete  manastirski kompleks.

Ali, tek kad stignete do obale reke Pčinje i krenete ka manastirskoj porti osetićete sve blagodeti ovog mesta. Momentalno nestaje svaki umor od dalekog puta, a u glavi svaka presija prestaje. Sada ste spremni da se prepustite uživanju u predelu izuzetni odlika.

U autentičnom ambijentu manastirske vodenice iz 19. veka možete probati domaći hleb i starinska jela koja se krčkaju ispod sača u ognjištu. Od ljubaznih domaćina saznali smo legendu o podizanju manastira od strane vizantijskog cara Romana IV Diogena kome je Prohor prorekao da će postati car još dok je kao običan vojnik lovio po šumama Kozjaka. Na kraju svoje kratkotrajne vladavine Diogen je čak zarobljen i oslepljen, ali nije zaboravio svog Proroka. Vratio se na obale Pčinje i pronašao u isposnici mošti pustinjaka. Namera mu je bila da ih premesti u Nagorički hram, ali kada su zbog odmora spustili mošti više ih nisu mogli podići. Diogen je razumeo poruku i na tom mestu podigao hram koji je tokom svoje istorije obnavljan više puta. Manastir je u 14. veku obnovio srpski kralj Milutin, a u moderno vreme hram je obnovljen nakon požara 2014. godine. Prohor Pčinjski je jedini mirotočivi svetac iz čijih moštiju i dan danas teče sveto miro, pa je iz tog razloga manastir veoma posećen.

Konak je preuređen u turistički objekat sa impozantnim smeštajnim kapacitetima tako da se ovde možete odmoriti pred dalek put do mora. U samoj blizini manastira je i granični prelaz sa Makedonijom, a na putu do Kumanova možete posetiti i istorijsko mesto spomen-kosturnica na brdu Zebrnjaku.

Vaši komentari

You may also like...