Proleće na Tari


VIDIKOVAC BANJSKA STENA
Geografska širina:  43.9539707°
Geografska dužina:  19.3943101°

Na, otprilike, 7km razdaljine od Mitrovca na Tari nalazi se prelep vidikovac sa koga se pruža pogled na reku Drinu, jezero Perućac i deo Bosne poznat pod nazivom Osat.

Do vidikovca se stiže putem koji je posut tucanikom i čitavom svojom dužinom ide kroz šumu. Najbolje je ići peške u jutarnjim časovima, ali ponesite vode sa sobom. Čak i u letnje vreme ponesite neki duks ili trenerku jer gusto drveće pravi „debelu“ hladovinu. Za one koji nemaju vremena za pešačenje mogu do vidikovca doći i putničkim autom. Ipak, imajte na umu da ovaj put koriste i kamioni koji prevoze drva, pa smanjite brzinu na minimum da ne oštetite svog ljubimca.

Put je dobro obeležen znakovima, tako da se do vidikovca dolazi bez lutanja. Taman kada ponestane strpljenja zbog dužine puta, znak će Vam pokazati gde treba da skrenete: olakšanje je videti na znaku da je ostalo još 5 min. (a ne 5 km kako se u prvi mah čini). Kada dođete na cilj sigurno ćete ostati bez daha, ali ne zbog umora.

Ako ste se ikada pitali gde se nalaze čudni borovi sa ravnim krošnjama, znajte da ste pronašli to mesto. Ugnježdeni između kamena visoko rastu na litici tražeći svoje mesto pod suncem. Između njih puca pogled na kanjon Drine koji izgleda nestvarno lepo. Klupa Vas zove da sednete i gledate dugo u daljinu, gotovo bez potrebe da progovorite, jer ne postoje reči koje bi mogle opisati svu tu lepotu.

Uverite se i sami i prosledite svojim prijateljima!

Vaši komentari

You may also like...

Оставите одговор

Prijava sa:

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *