Srbija i Beograd


Geografska širina:44.8
Geografska dužina:20.466667
Beograd iz Svemira

Autor fotografije je ruski astronaut Anatoly Ivanishin kome dugujemo zahvalnost za ovaj fantastičan noćni snimak našeg glavnog grada.

Od najranijih dana (neki podaci govore o šestom veku), preko jedanaest vladara srednjeg veka, kroz mitove, legende i istorijske činjenice, kroz vihore ratova, preko slavnih poraza i velikih pobeda, pa sve do današnjih dana, razvija se Srbija i njena državnost.

Kao večita spona i balans između zapada i istoka, izložena raznim uticajima i prepuna prirodnim lepotama Srbija je bajkovita turistička destinacija.

Glavni grad je Beograd koji ima približno dva miliona stanovnika i prestavlja centar ekonomskih i kulturoloških zbivanja. Smešten je na ušću reke Save u Dunav, a osim toga predstavlja i drumsko čvorište svih puteva koje vode sa istoka na zapad. Prepun građevina, od rimskih do današnjih modernih zdanja, ispresecan neispitanim podzemnim tunelima i lagumima, više puta rušen i obnavljan, obavijen velovima mistike, sa kalendarom prepunim manifestacija i događaja i svojim gostoljubivim domaćinima, Beograd predstavlja poželjnu turističku destinaciju.

Vaši komentari

You may also like...