Tragovima Solunaca


MEMORIJALNI KOMPLEKS U POLUKASTRU
Geografska širina:  41.030574°
Geografska dužina:  22.6059688°

Kada pređete granični prelaz Evzoni, pronađite malo vremena i zastanite kraj memorijalnog kompleksa u Polikastru. Več izdaleka na uzvišenju vidi se kapela u kojoj se i danas obeležavaju svi značajniji datumi vezani za proboj solunskog fronta i borbe tokom Velikog rata. Kako se približavate crkvi videćete i saobraćajni znak koji Vas upućuje na kompleks, a zatim, na otprilike petnaestom kilometru od graničnog prelaza, videćete i proširenje pored puta na kome možete bezbedno da se zaustavite.

Odmah pred kapijom počinje interesantna priča. Grk Hristos Karafodoros darovao je 1975. godine svoju zemlju da se na njoj izgradi ovaj spomenik pobednicima Velikog rata.  Kompleks nema svog čuvara, tako da slobodno otvorite kapiju jer su svi dobrodošli. Prvobitno je na platou izgrađena petostrana piramida na kojoj na pet jezika piše:

“DECI FRANCUSKE, VELIKE BRITANIJE, ITALIJE, GRČKE I SRBIJE KOJA SU VERNO SLEDEĆI ZAVETE SVOJIH PREDAKA ZAJEDNO RATOVALA, NA OVOM MESTU I POGINULA ZA SLOBODU I MIR U CELOM SVETU, 1916 – 1918”

Devedesetih godina postavljene su biste premijera zemalja – saveznica iz Velikog rata: Grka Elefteriosa Venizeliosa, Srbina Nikole Pašića, Francuza Aristida Brijana, Britanca Dejvida Lorda Džordža i Italijana Vitorio Emanuele Orlandad. Biste su podignute sredstvima Udruženja grčkih veterana Solunskog fronta.

 Sedeći na klupi u hladu visokih čempresa i gledajući ovaj prizor podsećamo se na vreme kada je Srbija imala veoma visoku poziciju i poštovanje među državama koje danas nazivamo velesilama. Pozdravljamo se sa herojima uz obećanje da ćemo ponovo doći.

 

 

Vaši komentari

You may also like...